Danmarks hundeskove

Regler for hundeskove

Generelle regler for hundeskovene

En hundeskov er kort og godt et større eller mindre indhegnet areal, hvor du må lade din hund løbe frit uden snor. Det er helt gratis at benytte hundeskove, og de er åbne hele døgnet rundt, året rundt. Der findes hundredevis af hundeskove, fritløbsområder og hundeparker i Danmark, som er spredt over samtlige regioner og byer i landet. Hvad enten du er bosiddende i region Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sjælland eller Syddanmark, så finder du en hundeskov nær dig. Uden snor i hundeskoven

Som det fremgår af oversigten, så finder du ikke kun hundeskove og hundeparker i de større byer som Århus, Odense, Aalborg, Vejle, Silkeborg, Viborg, Kolding, Randers, Esbjerg, Horsens osv. Du finder dem ligeledes i rigtig mange mindre byer, hvor de er placeret under stor hensyntagen til omkringliggende boligområder og det lokale dyreliv.

Fordele ved at besøge en hundeskove

 • Både du og din hund får motion
 • Gratis underholdning for både dig og din hund
 • Åbent døgnet rundt, året rundt
 • Din hund må løbe rundt uden snor
 • Indhegnet hundeskov, så din hund ikke kan løbe væk
 • Din hund bliver socialiseret af de andre hunde
 • En tur i en hundeskov er en rigtig hyggestund for både dig og din hund

Hundeskov til hvalpe og små hunde

I visse af hundeskovene er der såkaldte specielle indhegninger til hvalpe, som er forbeholdt hvalpe fra 0-6 måneder samt små hunde. Det kan være en god ting for hvalpen, at den kan være sammen med andre hvalpe og lidt i fred fra de store voksne hunde. 


Hundeskov regler

Der findes naturligvis en række regler, du skal overholde, når du har din hund med i hundeskov. Reglerne kan variere afhængig af, hvem der ejer og administrerer det pågældende areal. Overordnet set kan en hundeskov enten være ejet af Naturstyrelsen, en kommune eller en privat skovejer. De fleste hundeskove administreres af Naturstyrelsen og kommunerne, og derfor vil vi kigge nærmere på deres regler for færden i hundeskove.

Generelle regler

 • Din hund må løbe uden snor, hvis du har fuld kontrol over den
 • Du skal altid have din hund under opsyn
 • Din hund skal holde sig inden for hundeskovens markerede areal
 • Al færdsel i hundeparkerne sker på eget ansvar

Det er som sagt tilladt at lade din hund løbe frit uden snor, hvis du vel og mærke har fuld kontrol over den. Med fuld kontrol menes de samme bestemmelser, som er gældende i hundeloven.

Hundeloven foreskriver:

 • Hundeejeren skal til enhver tid kunne kalde sin hund til sig.
 • Hunden skal have tæt kontakt til ejeren og må ikke genere andre dyr eller mennesker.
 • Adlyder hunden ikke sin ejer prompte, skal den føres i snor eller holdes ved fod.

Følgende hunde er ikke velkomne i hundeskove:

 • Hunde der ikke er lydige
 • Bidske hunde
 • Hunde der er i adfærdstræning

Hunde i ovenstående kategorier skal luftes udenfor hundeskovene og skal altid føres i snor.

OBS: For at undgå smitte er det en rigtig god ide at samle din hunds efterladenskaber op. Ekskrementer indeholder mange typer bakterier og indvoldsorme, som udgør en smittefare for raske hunde, som kan finde


Hundeskove med agility

Hundeskove består ikke altid kun af skov og åbne arealer, hvor hundene kan løbe rundt og lege. Naturstyrelsen har, i visse af deres hundeskove, etableret agility for hunde, hvor du kan lege og træne med din hund. Agility banerne kan indeholde alt lige fra vipper, slalom, højdespring, balancebomme osv. De fleste hunde elsker udfordringerne med agility, og samtidig giver det hunden (og ejeren) god motion. Det er også gratis at benytte hundeskove med agility, og de har ligeledes åbent hele døgnet. Se på oversigten, hvilke hundeskove der tilbyder agility.


Gode råd omkring hundeskove

Nedenfor har vi listet en række gode råd, som vil gøre turen i hundeskoven til en god og spændende oplevelse for både hund og hundeejer.

Uden snor i hundeskoven

Måske er du en af de hundeejere, som, for en sikkerheds skyld, besøger hundeskoven med din hund i snor. Har du en lydig hund, er dette dog en dårlig ide, fordi hunden reagerer meget mere naturligt og afbalanceret, når den er uden snor. Føres hunde i snor indenfor hegnet, kan de ligefrem føle sig truet af andre løse hunde. Det er dog helt fint at holde din hund i snor, hvis det er en uerfaren unghund, som skal beskyttes og vænnes til skoven. Når du første gang slipper din hund løs, vil du dog opdage, hvor forbavsende hurtigt at frie hunde finder og accepterer deres plads i rangordenen.

Træn lederskab

Turen i hundeskoven er i øvrigt en fremragende anledning til at træne dit lederskab af hunden. Når I kommer til indgangslågen, så lad hunden vente uden for lågen uden snor. Når hunden er helt rolig, kan du åbne lågen og sætte dig ned til hunden, hvorefter du peger ind i skoven og siger “fri”. Denne øvelse er rigtig god til hurtigt at lære hunden at sidde pænt og roligt på sin plads, indtil du, den ubestridte leder, giver den ros eller en rar belønning, som eksempelvis frihed i hundeskoven.

Gå pænt i snor øvelse

Gåturen hen til hundeskoven er en perfekt anledning til at øve “gå pænt i snor”. Når hunden gentagne gange er blevet belønnet med “frihed” i skoven, vil den meget hurtigere og meget bedre lære denne svære øvelse.

Det er vigtigt, at du anvender samme kommando, når du har din hund i snor. Skal hunden gå pænt, siger du eksempelvis “plads”. Trækker hunden i snoren, rykker du venligt men konsekvent hunden tilbage, så hundens hoved er ved dit venstre knæ, mens du bestemt siger “plads”.

Er der lang vej ind til hundeskoven, vil det blot stimulere hundens indlæring. Gør eventuelt holdt undervejs, og sig “sit” til hunden. Herefter sætter du dig roligt ned til den og klør den på brystkassen. Du kan belønne den med en godbid, inden I fortsætter turen til hundeskoven.

Inde i hundeskoven er det en rigtig god ide at træne øvelsen “fri ved fod”. Kald på din hund på “plads” og gå fremad med hunden på venstre side, mens du siger “plads”.

Når din hund går pænt, er det vigtigt at rose den med rolig og blid stemme; sig eventuelt “dygtig”. Du kan også belønne den med en hundekiks eller en ny omgang frihed i hundeparken.


Hund i snor regler

Ifølge hundeloven skal hunde som udgangspunkt altid være i snor. Nedenfor ser vi nærmere på lovgivningen omkring hunde i snor og de ganske få undtagelser omkring hunde uden snor. Nedenstående lovgivning gælder også selvom, at der ikke skiltes med det. Overtræder du reglerne, kan du risikere at blive meldt til politiet.


Hunde i naturen

Når du befinder dig med din hund i naturen, skal den som tommelfingerregel altid være i snor. Grunden til, at din hund ikke må være uden snor, er, at den potentielt kan være til gene for de øvrige gæster samt gøre skade på mennesker eller andre dyr.

Hunde har et naturligt jagtinstinkt, og selvom de normalt er fredelige og velafrettede, kan der opstå uheldige situationer. Der findes en lang række sårbare dyr i naturen, som er fristende for hunde at jagte. Harekillinger, jordrugende ynglefugle og rålam er særligt sårbare, og blandt andet derfor er det ikke tilladt med løse hunde.


Hunde på stranden

Strande hører med til “naturen”, og færdes du med din hund på stranden, vil den samme lovgivning stort set gælde. Fra april til september skal din hund være i snor på stranden, men i vinterhalvåret, altså fra oktober til marts, må den faktisk gerne løbe frit rundt uden snor på stranden.

Ingen regel uden undtagelse, så lader du din hund løbe rundt på stranden uden snor, skal du have fuld kontrol over den. Ligeledes er der en række strande, hvor hunde overhovedet ikke må medtages, hvadenten de er i snor eller ej. Sørg derfor altid for at læse skiltningen, som beskriver reglerne for den pågældende strand.


Skiltning

Nedenfor ser du 3 typiske skilte, du vil møde, når du færdes med din hund.

Hunde tilladt uden snor
hund tilladt uden snor
Hunde tilladt med snor
hund skal holdes i snor
Hunde er ikke tilladt
hunde er ikke tilladt

Vis hensyn

Selvom din hund er i snor, kan den sagtens virke skræmmende, hvis den begynder at gø. Mange mennesker er især bange for store gøende hunde, og det er derfor vigtigt, at din hund er godt opdraget.